×
Welkom bij Fysiotherapie en Manuele therapie Vriens & van den Bogaerde

Nieuws

Fysio- en Manuele therapie Praktijk
Vriens & van den Bogaerde
  • Nieuws
  • Lichaamsbeweging zou mogelijk de overlevingskans na hartaanval vergroten

Lichaamsbeweging zou mogelijk de overlevingskans na hartaanval vergroten

Lichaamsbeweging zou mogelijk de overlevingskans na hartaanval vergroten
Foto: ANP
 

Lichaamsbeweging zou de kans dat iemand een hartaanval overleeft vergroten. Naarmate iemand meer sport, neemt de overlevingskans bij een hartaanval toe.

Dat staat in een onderzoek dat in The European Journal of Precentive Cardiology is gepubliceerd.

14.223 mensen die nog nooit een hartaanval of beroerte hadden gehad, deden sinds 1976 mee aan de Copenhagen City Heart Study. De mate van beweging werd ingedeeld in de vier categorieën sedentair, licht, gemiddeld en hoog. Van de deelnemers die tot 2013 gevolgd werden, kregen 1.664 deelnemers een hartinfarct, waarvan 425 mensen direct overleden.

Tijdens het onderzoek werd de hoeveelheid fysieke beweging vergeleken tussen de mensen die tijdens een hartinfarct waren overleden en de mensen die een aanval hadden overleefd. Volgens de onderzoekers zouden de patiënten die minder aan lichaamsbeweging deden een grotere kans hebben om te overlijden als gevolg van een hartinfarct.

De deelnemers die in lichte mate aan beweging deden hadden volgens de onderzoekers 32 procent minder kans om aan een infarct te overlijden. Deelnemers die op een gemiddelde en hoge mate aan beweging deden hadden 47 procent minder kans om aan een infarct te overlijden dan deelnemers die niet aan lichaamsbeweging deden.
 

"Deze studie is op basis van een observatie gedaan, waardoor we niet zeker weten of we het verband tussen beweging en overlevingskans daadwerkelijk kunnen vaststellen. De resultaten zullen verdere bevestiging nodig hebben voordat we aanbevelingen kunnen doen. Ik denk wel dat we kunnen stellen dat beweging goed is voor de gezondheid", aldus een van de onderzoekers.

"Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat mensen die bewegen meer bloedvaten ontwikkelen. Wanneer het hart vervolgens met een blokkade te maken krijgt, zorgen deze vaten ervoor dat het hart voldoende bloed blijft krijgen. Ook zou sporten de chemische samenstelling van het bloed kunnen verbeteren, waardoor het bloed beter blijft stromen en het hart goed herstelt na een hartaanval", zegt professor Prescott.
Door: NU.nl

Terug

Onze praktijk

Locaties

HOOFDPRAKTIJK
Biesven 6B
5595 DD Leende
Tel. 040 - 206 12 55
E-mail. info@bogaerde.nl

DEPENDANCE *
Valentijn 3 + 5
6029 RJ Sterksel
Tel. 040 - 206 12 55

* om fysiek technische reden valt het depandance niet onder de hkz en HCA+  certifcering

Openingstijden

Maandag 7.00 - 21.00 uur
Dinsdag 7.00 - 19.00 uur
Woensdag 7.00 - 21.00 uur
Donderdag 7.00 - 19.00 uur
Vrijdag 7.00 - 17.00 uur

Weekenden en feestdagen in overleg en afhankelijk van noodzaak.

Afspraak maken

040 - 206 12 55

Samenwerking

Lid van

CORONA UPDATE 25-03-2020

Wij zijn  open    1 mei 2020

Groen licht voor veilig opschalen fysiotherapeutische zorg
Vandaag kwam van het RIVM en VWS (eindelijk!) het bericht waar we met z’n allen met smart op zitten te wachten. We hebben groen licht om de fysiotherapeutische zorg behoedzaam en stapsgewijs weer op te schalen op basis van het aangepaste triage stappenplan. Goed nieuws én een beslissing die ook echt niet nog langer uitgesteld kon worden. Het is van groot belang dat de behandeling van (ex)corona patiënten en de uitgestelde zorg voor reguliere patiënten weer opgeschaald kan worden. Nog langer uitstellen lijdt tot onherstelbaar functieverlies. Met behulp van een triage stappenplan, kunnen fysiotherapeuten de zorg die zij noodzakelijk achten op een veilige en verantwoorde manier verlenen.

 

Ook zijn wij beschikbaar voor telefonische/beeld consulten en of behandeling. U kunt ons bereiken per telefoon 040 2061255 of per via e-mail info@bogaerde.nl.

zie ook website onder nieuws